Steg till arbete

Din hjälp till anställning

Behöver du förberedande stöd för att komma tillbaka till arbetsmarknaden? I Steg till arbete hos oss kommer vi att kartlägga dina förutsättningar och styrkor, för att kunna forma vårt stöd efter dina behov. Vi kommer tillsammans ta de steg du behöver för att kunna närma dig arbetsmarknaden igen. Det övergripande målet är att hjälpa dig hitta en passande anställning. 

Vem kan delta i Steg till arbete?

Vi erbjuder programmet Steg till arbete, där du som har funktionsnedsättning eller någon form av ohälsa, kan få individanpassat stöd för att underlätta vägen tillbaka till jobb eller studier. För att gå steg till arbete behöver du vara inskriven hos Arbetsförmedlingen, det är också Arbetsförmedlingen som avgör om du har rätt att gå programmet.

Är programmet under heltid?

Du har möjlighet att delta antingen på heltid eller på deltid. Om du av hälsoskäl eller på grund av en funktionsnedsättning inte kan arbeta heltid. 

Får jag språkstöd?

För vissa aktiviteter har du även möjlighet att få extra språkstöd. Du kan även studera svenska för invandrare (SFI) samtidigt som du går Steg till arbete, då det kan kombineras med programmet. 

Får jag hjälp eller guidning?

Du kommer under hela processen att ha en kontinuerlig dialog med arbetskonsulent och arbetsterapeut för att utvärdera hur du tycker att aktiviteterna fungerar för dig. Arbetsförmedlingen kommer också att vara finnas med i dialog för att säkerställa att du får rätt stöd.

Steg till arbete innehåller fyra delar med både obligatoriska och valfria insatser

Kontakta Arbetsförmedlingen och fråga om du kan ha rätt att gå Steg till arbete.

Del 1:

Behov i tjänsten

Om Arbetsförmedlingen anser att Steg till arbete är ett lämpligt stöd för dig kommer du få kontakt med den närmsta leverantören där du bor. Om du får Arbetslivsresurs som leverantör hjälper vi dig kartlägga vilket stöd du behöver utifrån din situation och dina behov. När kartläggningen genomförts fattar Arbetsförmedlingen beslut om nästa steg för dig. 

Del 2:

Resurser och stödbehov

Om del 2 är ett lämpligt stöd för dig kommer du få testa på arbetsrelaterade insatser hos oss för att undersöka vilka verktyg du behöver i ett jobb eller en utbildning. Syftet är att hitta områden där du kan bli stärkt och utvecklas. 

Del 3:

Stärka och utveckla

I den här delen får du stöttning med att stärka dina färdigheter och möjligheter att komma in i arbetslivet. Den här delen kan dessutom innehålla arbetsprövning på en arbetsplats. Det övergripande målet är att hjälpa dig hitta en passande anställning.  

Del 4:

Hitta jobb

Sist men inte minst kommer vi att stötta dig med att hitta ett passande jobb eller utbildning. Den här delen kan också innehålla arbetsprövning på en arbetsplats. Målet med den här insatsen är att du ska få ett jobb eller påbörja en utbildning. 

Vi erbjuder Steg til arbete i följande orter

A

Alingsås, Alvesta

F

Falköping

G

Gislaved, Gnosjö, Gällivare, Göteborg

H

Hagfors, Haninge, Hedemora, Hofors, Huddinge, Hultsfred

K

Kalix, Karlstad, Kramfors, Kristinehamn

M

Malmö, Markaryd, Mjölby, Mora

N

Nacka, Nyköping

O

Ockelbo, Oskarshamn

S

Sollefteå, Stenungsund, Strömsund, Södertälje

T

Tierp, Tomelilla, Torsby

V

Vaggeryd, Vansbro, Värnamo, Västervik

Å

Årjäng

Ä

Älmhult

Alingsås Alvesta Falköping Gislaved Gnosjö Gällivare Göteborg Hagfors Haninge Hedemora Hofors
Huddinge Hultsfred Kalix Karlstad Kramfors Kristinehamn Malmö Markaryd Mjölby Mora Nacka Nyköping
Ockelbo Oskarshamn Sollefteå Stenungsund Strömsund Södertälje Tierp Tomelilla Torsby Vaggeryd Vansbro Värnamo Västervik Årjäng Älmhult

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.