Så skriver du CV

Så skriver du CV

CV:t är dokumentet du skriver hemma i din lugna vrå, men som kan vara nyckeln till nästa anställning! Därför är CV:ts innehåll och utformning otroligt avgörande för dina chanser att få komma på intervju. Idag är det ett dokument du förväntas skicka in i nästan alla rekryteringsprocesser, med syfte att arbetsgivaren ska få veta vad du har för erfarenheter och huruvida dessa matchar kravprofilen. I det här inlägget ska vi därför redogöra för hur du kan få ditt CV att sticka ut i mängden, sett till text och innehåll.

Skriv en kort profil! 

I CV:t beskriver du främst din erfarenhet och kunskap – och inte dig själv som person i någon större omfattning. Det kan dock vara en fördel att ge en kort beskrivning av varför du sökt tjänsten, likt en hisspresentation. Profiltexten tillsammans med en bild på dig själv ger CV:t en bredd och personlig touch. Din profiltext kan exempelvis besvara frågor som; 

1. Vem du är och varför du sökt tjänsten 

2. Vilka egenskaper du har som skulle göra dig framgångsrik i tjänsten 

3. Vilka ambitioner och drivkrafter du har anpassat till tjänsten 

Lista din arbetslivserfarenhet och beskriv hur du arbetat tidigare! 

Gör det tydligt vad för yrkesroll du haft på respektive arbetsplats, vilken period du arbetade där (årtal räcker), samt vad arbetsplatserna heter. Beskriv därefter (gärna i punktform): 

 1. Vilka kompetenser och färdigheter du utvecklat under varje anställning 

2. Vilka arbetsuppgifter/ansvarsområden du hade under anställningen 

3. Vilka egenskaper som värderades för arbetsområdet 

På så vis ger du en tydlig bild av både vilka formella kompetenser och reella kompetenser du har med dig sedan tidigare samt hur din praktiska arbetslivserfarenhet ser ut. Du underlättar då också för arbetsgivaren att förstå hur du är som yrkesperson och vad du kan bidra med till nästa arbetsplats! 

Lista din utbildningsbakgrund och beskriv de kunskaper du samlat på dig! 

Tydliggör namnet på utbildningen/kursen, vilken inriktning du studerat, vilken period du studerade och namnet på lärosätet. Beskriv innehållet av utbildningen och vad du fick med dig från din studietid genom att svara på följande (gärna i punktform). 

1.  Vilka kurser du studerade under din utbildning 

2. Vilka kunskaper du fått med dig från din utbildning och hur dessa kan användas i arbetslivet 

Härigenom gör du det lätt för den som läser att förstå hur dina studiekunskaper kan appliceras i praktiken inom det yrkesområde du sökt dig till. Kanske kan man ibland anta att rekryteraren på förhand ska förstå vad du kan arbeta med efter din utbildning, men det bör man inte utgå ifrån. Gör det istället så lätt som möjligt att förstå hur du med din utbildning kan komplettera verksamheten du sökt dig till.  

Fyll på med meriter och övriga kunskaper! 

Kanske har du meriter eller kunskaper utöver arbetsliv och utbildning som kan vara relevanta för jobbet du söker. Det kan exempelvis vara engagemang i föreningsliv, ideellt arbete, språkkompetenser, datakunskaper och körkort. Det här är ett område i CV:t som ibland kan underprioriteras, men som kan vara väl så viktigt, och ibland avgörande för att du ska få en tjänst. Kom ihåg att också beskriva varför du anser din erfarenhet eller kunskap vara relevant.  

CV-bild! 

Du väljer själv om du vill ha med bild eller inte. Det är dock en faktor som gör CV:t mer personligt. Som läsare får man ett ansikte på dig som person, och vem informationen i CV:t handlar om. Ska du ha med bild kan det vara bra att tänka på vissa saker; bilden bör ha bra fotokvalitet, fota mot en neutral bakgrund, titta in i kameran och se glad/tillmötesgående ut.  

Punkta upp relevanta egenskaper och kompetenser! 

I många rekryteringsprocesser är personlig lämplighet en central faktor. Det kan därför vara bra att punkta upp relevanta egenskaper och kompetenser du besitter som också är efterfrågade för den tjänsten du söker. Härigenom får läsaren en direkt uppfattning av din personlighet som yrkesperson. Var noga med att välja ut begrepp som verkligen definierar dig – dvs beskriv dig själv och ingen annan.  

 Väv in citat där tidigare arbetsgivare eller kollegor beskriver dig! 

Har du fått intyg från dina tidigare arbetsplatser där du beskrivs i positiv bemärkelse kan dessa vara otroligt värdefulla i dina ansökningshandlingar. När du ingår i en rekryteringsprocess brukar man ringa upp referenser för att få ut denna information – men här kan du se till att ligga steget före genom att väva in citat från intyg redan i CV:t. Har du inte några intyg i nuläget går det alltid att samla in. Den här typen av information hjälper till att bredda bilden av dig eftersom det inte bara är du som beskriver dig själv, utan även personer som redan sett dig leverera i tidigare yrkesroller. Mycket positivt! 

Glöm inte kontaktuppgifter! 

De kontaktuppgifter du förväntas ha med är främst telefonnummer och e-postadress. För dig som har LinkedIn är det bra att länka till din profil. Du behöver inte ha med uppgifter såsom kön, personnummer, adress och ålder. 

Så här skriver du CV!

Vill du ha mer hjälp med ditt CV kan du läsa vårt inlägg ”Därför behöver du ett visuellt CV”! Du kan även besöka vår Youtube kanal Arbetslivsresurs AB där du hittar en mängd bra tips för dig som är arbetssökande!

Tipsa en vän!

Arbetslivsresurs stöttar dig i ditt arbetssökande!

Vi kan hjälpa dig att hitta rätt jobb eller utbildning!

Vill du att vi kontaktar dig och berättar mer om vilka möjligheter som finns på din ort?

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.