Meny

SONY DSCRickard har drivit Café Oizo med sin fru sedan januari 2017. Det har varit en lång resa sedan utbrändheten och depressionen tog tag om honom för nästan 3 år sedan. På den tiden jobbade Rickard som undersköterska och utmanades av svårigheter med att sätta gränser vilket ledde till hans försämrade hälsa. 

Han var den som hela tiden sa ja när kollegorna frågade om han kunde ställa upp.Tillsammans med andra utmaningar i livet blev det till slut för mycket, kroppen sa stopp! Tabletter och medicinering har aldrig varit Rickards förstaval, istället handlade hans väg tillbaka om träning och kontakt med sin egen kropp och sinne. Rickard fick intresse för meditationen och utvecklade relation till naturen. Detta ledde honom vidare i ett intresse för träning och yoga. 2015 började Rickard hos Arbetslivsresurs och träffade Anette som är arbetskonsulent.

Under ett års tid utvecklades Rickard i samarbete med Anette, han fick hjälp med att finna nya verktyg för sin situation, att utveckla de han hade med sig samt inte minst sätta dessa aktiviteter och rutiner i en daglig struktur som kändes och fortfarande känns meningsfull.  Rickard nämner förutom meditation, yoga och träning även samtalet och att sätta mål och följa upp dessa som viktiga verktyg för honom. På Arbetslivsresurs fick han också möjlighet att delta i workshops i olika ämnen och träffa likasinnade. ”Jag tycker workshopen var väldigt bra och jag kände att de verkligen vände sig till mig som individ och inte endast till gruppen” säger Rickard.

I takt med att Rickard tog steg framåt blev det också mer aktuellt med att hitta en arbetsprövningsplats. Rickard hade en egen motivation och drivkraft att vilja baka och arbeta inom bageri. Därför blev det just ett bageri som blev platsen för Rickards arbetsprövning. I kontakten med denna bransch och med dessa arbetsuppgifter väcktes Rickards drömmar och självförtroende om att öppna eget café och bageri. När arbetsprövningen tog slut och när samarbetet med Arbetslivsresurs var över blev det just denna dröm som drev Rickard och ledde honom framåt mot arbetslivet igen. I dag är han ägare till ett bageri och café, jobbar heltid och kombinerar det med familjeliv. Fortfarande är hans verktyg lika viktiga idag som de var under vägen tillbaka. Under en dag finns det alltid utrymme för meditation, det kan vara 5 minuter på kontoret eller en långpromenad i skogen. Även samtalet är viktigt säger Rickard, ”jag kan inte förlita mig på att andra ska se hur jag mår, jag måste faktiskt ta ansvar och berätta det. Det är ok att må dåligt ibland, jag kan inte må bra hela tiden. Men det är viktigt att förstå att en tanke är bara en tanke och att man inte ska ge upp. Töm lungorna och andas mer med magen, byt ut det gamla mot det nya” säger Rickard.