Meny

JonnyNär Jonny kom till Arbetslivsresurs mådde han inte så bra efter 14 månader som arbetslös. Med 10-års erfarenhet av gruvarbete och en flytt från Kiruna till Piteå befann han sig i en fas i livet med väldigt få kontakter och begränsat nätverk till att ta nästa steg i sitt yrkesliv.

Jonnys livssituation satte spår i hans mentala hälsan och han fick akuta stressymptom. Med egna ord beskriver Jonny den svåra tiden, ”jag hade gått in i väggen och hade ingen social kontakt med någon, var bara hemma och instängd i lägenheten. Gick bara dit jag behövde, typ till affären.”

När konsulten Hanna tog emot Jonny möttes han av en hjälp som var engagerad och närvarande. Det första de gjorde var att skriva Jonnys ansökningshandlingar, vilket han inte behövt göra sedan 1999. Han fick också öva på intervjuträning.

”När man som jag, arbetat i gruvan så länge så är det inte så aktuellt med intervjuer. Hanna coachade mig, peppade mig och lärde mig att ta ut det viktiga och relevanta i t.ex CV och personliga brevet. Sedan så hjälpte hon mig att ordna en praktik på en förskola. Såhär i efterhand kan jag säga att jag, genom Arbetslivsresurs och mötet med min konsult fick en chans till ett nytt liv och mående. Det har varit en bra resa. Innan jag fick denna chans kunde jag inte känna något, kände inget engagemang och såg ingen som helst mening med att stiga upp på morgonen.”

Lösningen blev en praktikplats som ledde vidare till ett vikariat på skola/fritids. Vikariatet hann bara löpa i 3,5 månader innan det blev förlängt ett tag till eftersom hans chef var så nöjd med honom. Jonny berättar att chefen sagt ”du ska inte tro att du försvinner härifrån i första taget”.

Idag mår Jonny fint och känner sig väldigt nöjd med var han befinner sig i livet. Varje dag när han vaknar upp ser han faktiskt möjligheter, saker känns roligt och intressant. Den nya positiva livsgnistan har han själv svårt att smälta, hur livet kan vända och att hårt jobb lönar sig. Jonny beskriver känslan av att känna sig sedd ”min konsult Hanna mötte mig där jag var just då”.

Framtiden har Jonny inte planerat så noga utan vill leva i nuet eftersom han trivs så bra och vill fortsätta arbeta där han är nu. Han säger att om han får en tillsvidareanställning inom skolvärlden så vill han börja rota sig, med allt vad det innebär. Flytta närmare sitt arbete och eventuellt köpa hus. Det faktum att han får mindre i lön jämfört med sitt förra arbete gör ingenting eftersom han känner mer livskvalité nu.

Jonny vill absolut rekommendera Arbetslivsresurs eftersom han faktiskt känt sig sedd från första dagen i jobbsökarprocessen. Den känslan har följt med hela vägen och gett en inre tro på förmågan att kunna och vilja något i livet.