Meny

janiverNär Janiver bodde i Burundi levde han ett bra liv med hus och ett arbete som han trivdes med. Sedan kom kriget och allt förändrades. 2008 kom Janiver och hans familj till Sverige men trots sin högskoleutbildning inom ekonomi visade det sig vara omöjligt för honom att få ett jobb. Den 28 januari 2015 kom han till Arbetslivsresurs och fick en egen jobbkonsult. Sedan i slutet av februari jobbar han för Arbetslivsresurs systerbolag Arena Personal och kör lastbil och har äntligen en karriär i Sverige.

 

När Janiver kom till Sverige insåg han att det skulle bli svårt för honom att hitta ett jobb inom ekonomi som han var utbildad i. Dels behärskade han inte det svenska språket och dels kunde inte hans utbildning från Burundi tillämpas i Sverige. Han förstod att det var viktigt att lära sig svenska och gick alla kurser som fanns i SFI och genomgick samtidigt en lagerutbildning. Men trots att han skolat om sig lärt sig svenska så kunde han fortfarande inte få ett jobb.

I sitt hemland hade han tidigare kört lastbil så han bestämde sig för att ta lastbilskörkort, men inte heller detta hjälpte honom att komma in på arbetsmarknaden. Han sökte jobb efter jobb och fick några intervjuer men stod alltjämt utan arbete. Under året 2014 fick han reda på av sin handläggare på Arbetsförmedlingen att han kommit in på ett arbetsmarknadsprogram som hette Stöd och matchning. I januari 2015 klev han för första gången in på Arbetslivsresurs kontor och fick träffa sin jobbkonsult. Janiver berättade att han siktade på att få en praktikplats men hans jobbkonsult sade blankt nej. Han skulle ha ett jobb.

Efter några veckor med aktiviteter, provintervjuer och en förbättring av Janivers CV vände allt. Han fick träffa en rekryterare på Arena Personal, Arbetslivsresurs systerföretag. De behövde duktiga chaufförer till sin bemanningspool och Janiver var ett självklart val. Ett par veckor senare var han ute på vägarna.

Janiver är mycket gladare nu när han har ett arbete, berättar hans fru. Han själv säger att han är tacksam att han fick hjälp genom Arbetslivsresurs. Utan den hjälpen hade han inte fått chansen att visa hur duktig han faktiskt är.

 

Vi önskar Janiver ett stort lycka till vidare i livet och i arbetet. Tack för att du valde att tro på oss, vi tror på dig!