Meny

AyselNytt land. Nya utmaningar. Ny kultur och språk. Livet förändrades drastiskt när Aysel kom till Sverige från Azerbajdzjan med sin man, som hade fått arbete som musiker. Aysel visste då inte att hon skulle träffa en person som skulle förändra hennes liv i nya hemlandet.

Under våren 2015 valde Aysel att ta hjälp av Stöd och Matchning på Arbetslivsresurs i Gävle. Då kom hon i kontakt med Mikael som arbetar som jobbkonsult. Aysel insåg tidigt att arbete är det bästa sättet att lära sig nya människor i ett nytt land med ny kultur.

Efter att ha träffat sin jobbkonsult på Arbetslivsresurs kände Aysel hopp om arbete i sitt nya hemland. Trots brister i det svenska språket började hon arbeta tillsammans med sin jobbkonsult på engelska för att lära sig så mycket som möjligt om det svenska samhället. Mikael förstod tidigt att detta var en mycket intelligent och kompetent kvinna som på grund av bland annat brister i språket tryckte ned sig själv och sitt kunnande.

De individuella samtalen bestod av allt från diskussioner kring hur den svenska arbetsmarknaden är uppbyggd till hur Aysel skulle agera för att finna en lägenhet och starta ett konto på banken. Mikael och Aysel arbetade hårt och målet var att Aysel skulle förbättra sitt språk för att kunna marknadsföra sig själv på den svenska arbetsmarknaden. Kompetens fanns det gott om då Aysel utbildade sig till journalist i sitt hemland och arbetade som det men även som värd på Azerbajdzjans internationella flygplats. Svårigheterna bestod i att kunna lyfta fram kompetensen och synliggöra den för potentiella arbetsgivare. Mikael hjälpte Aysel med detta och tillsammans skapade dom ett nytt CV.

Veckorna gick och Aysel blev mer och mer förtvivlad över att inte kunna börja arbeta, men så lätt tänkte inte Mikael ge upp. Så snart CV:t var klart påbörjade Mikael en kandidatpresentation av Aysel och hennes profil som han sedan matchade mot potentiella arbetsgivare och genom det fick Aysel en jobbintervju, hennes första jobbintervju i sitt nya hemland. Jobbintervjun gick bra och en timme efter intervjun ringde Aysel upp sin jobbkonsult för att berätta att intervjun resulterat i jobb på Migrationsverket! Från att ha upplevt hopplöst läge och förtvivlan hade hon nu, efter ett halvår i sitt nya hemland och en jobbintervju skaffat sig ett arbete.

Aysel visade bevis på en stark vilja till förändring, utan hennes insats och envishet hade inte detta varit möjligt tillsammans med ett stort engagemang och driv hos hennes jobbkonsult.

Lycka med ditt nya jobb Aysel!